Despre frică

Toate sistemele ce au stat sau stau la baza unei societăţi impun egalizare, standardizare, uniformizare. Cum altfel ai putea conduce o masă mare de oameni, decât asigurându-te că fiecare individ îşi cunoaşte pătraţica lui şi nu are nevoie să îşi pună întrebări de genul ” de ce?”, “cum?”. Un sistem bine pus la punct se foloseşte şi de nişte instrumente, right? Frica. Frica este elementul care a plecat capetele oamenilor de-a lungul istoriei, o face şi acum…o va face întotdeauna. Religie. Aţi auzit mulţi, sigur, expresia “a avea frică de Dumnezeu”. De ce se presupune că ar trebui să îţi fie frică de Dumnezeul pe care toate dogmele îl predică a fi “iubitor”? Pentru că doar temându-te , vei putea fi mai vulnerabil şi uşor de manipulat, eventual şi o sursă de venit. Nu o să intru mai mult în subiectul religie, pentru că nu m-aş mai opri.
2017. Smartphone-uri. Kylie Jenner. Facebook. Instagram, pe scurt Social media.
Social media are grijă ca toţi utilizatorii ce o frecventează să aibă modele. Vrei să devii din ce în ce mai tare că X sau Y , uitând că tu nu trebuie să ai modele/idoli /eroi după care vrei să îţi construieşti viaţa sau personalitatea. Tu trebuie să fii cea mai bună variantă a ta, nu o copie. E greu să rămâi “TU” aşa cum simţi şi crezi,în momentul în care eşti măcinat şi intoxicat atât de tare de viaţa altor persoane care “o duc mai bine”. Sună provocator şi incitant regulile după care se joacă “cine are mai multe like-uri?”, “cine a fost în mai multe vacanţe?”, “cine poartă mai bine Gucci-ul?”
Dar de ce ne e mai uşor să facem ce fac alţii, în loc să ne gândim la ce simţim cu adevărat şi ce ne face de fapt fericiţi sau împliniţi?-ne place să ne complicăm.
Şcoala.Şcoala te privează de multe ori, de libertatea de a fi cel mai bun, de a fi creativ sau “altfel”. Te uniformizează cu ceilalţi, te păstrează la un anumit nivel şi te face să te temi de anumite consecinţe irelevante, în fond. E un fel de vânătoare:”Ia! Azi pe cine prindem că nu e pregătit sau că nu ştie?”. Muncim mult, în timp scurt şi prost, ca la 18 ani să realizăm că nu avem cultura generală, gândire critică sau capabilă de autoevaluare, abilităţi creative sau practice. Ştim, în schimb,  zeci de formule care”ne ajută să calculăm”, în condiţiile în care există programe care se ocupă cu aşa ceva, azi. Avem” tupeul” de a ne spune părerea şi de a ne contrazice cu profesorii care uneori nu acceptă faptul că produc erori. Libertatea de exprimare devine în 2017, nesimţire sau needucaţie pentru că o persoană vocală nu impune respect, ci o reală problemă de comportament. E o rebeliune împotriva regulilor. Efect de turmă oricând, oricum, oriunde.De ce? De fricoşi. Ce am scris mai sus legat de sistemul de învăţământ, confirmă mai mult de jumătate din elevi, pentru că asta trăiesc şi cu asta se confruntă, dar nu sunt capabili să spună „stop” sau să încerce să schimbe ceva.

Aşadar, ne este impusă frica, sau ne-o creăm singuri, involuntar, a devenit un mod de viaţă. În niciunul dintre cazuri nu ia nimeni măsuri. Niciodată, o masă mare de oameni nu va primi altceva decât ceea ce merită, în consecinţa deciziilor lor.
So, de cine ţine libertatea ta de a fi fericit şi împăcat cu tine,fără a fi influenţat de statistici,trend-uri,mulţime?☺

Imagini pentru fear photography

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s